HISTORY IMPORTANT QUESTIONS FOR EXAMS

HISTORY IMPORTANT QUESTIONS FOR COMPETITIVE EXAMS

Q.1       Who discovered the American continent ?

(A) Balboa

(B) Copernicus

(C) Christorpher Columbus

(D) Ferdinand Magelan

 

Q.2       Which of the following did not take part in the First World War ?

(A) France                                 (B) Germany

(C) Portugal                              (D) England

 

Q.3       The great Depression started in which country?

(A) France                                 (B) Britain

(C) Germany             (D) USA

 

Q.4       In which year did the Great Depression start ?

(A) 1929                   (B) 1981

(C) 1936                   (D) 1928

 

Q.5       Who adopted the concept of an assembly line to produce automobiles ?

(A) Henry ford

(B) T. Cuppola

(C) V.S. Naipaul

(D) Samuel Morse

 

 MODERN HISTORY FACTS

Q.6       Name two European countries which colonised the Americas in mid 16th century –

(A) France & Italy

(B) Belgium & Germany

(C) U.K. & Japan

(D) U.K. & France

 

Q.7       In ……………… , in the 1890 a fast spreading disease of cattle plague had a terrifying impact on people.

(A) America              (B) Europe

(C) Asia                    (D) Africa

 

Q.8       Europe’s poor began to eat better and live longer with the introduction of the food Name the food-

(A) Rice                    (B) Wheat

(C) Potatoes              (D) Tomatoes

 

Q.9       The system of indentured labour migration was abolished in –

(A) 1920                   (B) 1921

(C) 1922                   (D) 1923

 

Q.10     Tax imposed on a countries imports from the rest of the world was called –

(A) Dissenter             (B) Income tax

(C) Tariff                  (D) None of these

 

Q.11     The routes which knitted together vast regions of Asia, and linked Asia with Europe and Northern Africa –

(A) Golden route       (B) Silk route

(C) Diamond route     (D) None of the above

 

Q.12     Which one of the following did not travel along the silk routes in the pre-modern would?

(A) Christian missionaries

(B) Traders

(C) Tourists

(D) Muslim preachers

 

Q.13     Which was the most powerful weapon used by the Spanish to counquer America ?

(A) Navy

(B) Military

(C) Germs

(D) None of the above

 

Q.14     What is Rinderpest ?

(A) A person                              (B) Disease

(C) A place                                (D) Monument

 

Q.15     Which of the following diseases proved a deadly killer for the people of America ?

(A) Cholera

(B) Smallpox

(C) Plague

(D) None of the above

 

Q.16     Which of the following were among the richest countries well upto the 18th century ?

(A) America and Spain

(B) India and China

(C) India and Japan

(D) Japan and China

 

Q.17     “Economists of the 19th century identify three types of movements or flows within international economic exchanges”. Which of the following is not a part of that flow ?

(A) The flow of trade

(B) The flow of technology

(C) The flow of labour

(D) The flow of capital

 

Q.18     Name the law which allowed the British Government to restrict the import of corn –

(A) Corn Act             (B) Food Act

(C) Corn Laws           (D) Import Laws

 

Q.19     Which of the following is not true with reference to Corn Laws ?

(A) The laws were abolished in the late 18th century

(B) After the Corn Laws were scrapped, food could be imported into Britain more cheaply

(C) The abolition of Corn Law promoted agriculture in Britain

(D) The abolition of Corn Law led to the migration of people

 THE PRE MODERN WORLD -HISTORY CLASS 10

Q.20     Which of the following countries was not exporting food grains to Britain in the mid 19th century ?

(A) Russia                 (B) America

(C) Australia             (D) India

Q.21     Which of the following enabled the transportation of meat over long distances during the 19th century ?

(A) Airways              (B) Refrigerated Ships

(C) Railways             (D) Waterways

 

Q.22     Which of the following diseases had a terrifying impact on people’s livelihoods and the local economy of the Africa in the 1890s?

(A) Rinderpest           (B) Smallpox

(C) Cholera               (D) Plague

 

Q.23     Which of the following methods were used by the Europeans to recruit and retain African labour ?

(i)    Heavy taxes were imposed

(ii)   Inheritance laws were changed

(iii)  Mine workers were confined in compounds

(iv) High wages were given to them

(A) Only (i) and (ii)

(B) Only (i), (ii) and (iii)

(C) Only (iv) and (ii)

(D) All the mentioned above

 

Q.24     A bounded labourer under contract to work for an employer for a specific amount of time

(A) Daily worker       (B) Bounded worker

(C) Indentured labour (D) None of the above

 

Q.25     Which of the following was not a destination of the Indian indentured migrants ?

(A) Japan                  (B) Caribbean Islands

(C) Mauritius             (D) Fiji

 

Q.26     When was the First World War fought ?

(A) 1910-1914           (B)  1914-1918

(C) 1918-1922           (D)  1922-1926

 

Q.27     Which of the following West-Indies cricketers trace their roots to indentured labour migrants from India ?

(A) Vivian Richards and Gary Sobers

(B) Chris Gayle and Dwayne Bravo

(C) Ramnaresh Sarwan and Shivnarine Chanderpaul

(D) Brian Lara and Courtney Walsh

 

 

Q.28     Which among the following were considered as Allies Power ?

(A)            Britain, France and Russia

(B) Germany, Austria – Hungary and Ottomon Turk

(C) Japan, France and Germany

(D) Britain, Japan and Russia

 

Q.29     Who made the best-cost cutting decision ?

(A) Henry Ford         (B) James Watt

(C) James Ford          (D) Henry Herold

 

Q.30     Which of the following countries was not on the side of the Central Powers during the First World War ?

(A) Turkey

(B) Austria-Hungry

(C) Russia

(D) Germany

 

Answers

 

1. c 2. c 3. d 4. a 5. a 6. b 7. d 8. c 9 .b 10 c 11.b 12.c 13. c 14. b 15. b  16. d  17 .b 18 .c 19. c 20.d 21. b 22. a 23. b 24. c 25. a 26. b 27. c 28. a 29. a 30 c

Glossary

 

  1. Global (world wide) : Involving all countries of the globe.
  2. Globalisation : Integrating economy of a country with the economies of other countries under condition of free flow of trade, capital and labour.
  3. Cowries : A Hindi word meaning sea shells. These are used in ancient world as form of currency.
  4. Silk Route : Route taken by traders to carry silk cargos from China to the west.
  5. Spaghetti : A type of noodle popular in Italy.
  6. El Dorado : Imaginary land of great wealth fabled land of gold.
  7. Plantation : Estate for cultivation of cash crops like tea, coffee, cotton, tobacco, sugarcane etc.
  8. Corn Laws : British laws which imposed restrictions on the import of corn.
  9. Ecology : Study of organisms in relation to one another and to their surroundings.
  10. The canal Colonies : The colonies/areas irrigated by new canals, where peasants from different parts of Punjab settled.
  11. Rinderpest : Cattle Plague – A fast spreading disease among cattle.
  12. Rastafaria : A Jamaican sect, the members of which regarded blacks as the chosen people.
  13. Chutney Music (Popular music in Trianidad) : Supposed to be the result of cultural fusion.
  14. Entrepreneur : One who undertakes commercial enterprise with chance of profit or loss. Start enterprise by himself/herself at his/her own risk.
  15. Hosay : A riotous carnival in Trinidad when workers of all races and religions join to celebrate.
  16. Coolie : Unskilled native labourers. Indentured Indian labourers were often referred to as coolie in Trinidad.
  17. Indigo : Deep violet blue colour.
  18. Allies : Before the first world war, Britain, France and Russia formed an alliance and fought together in the first World War. Together they were known as Allies.
  19. Central Power : An alliance formed by Germany, Austria-Hungary, Italy, Later Turkey, Fought together in the First World War. Together they were know as Allies.
  20. Axis-Power : Germany, Italy, Austria, Turkey were known as Axis powers during the Second World War.
  21. IMF : International monetary fund.
  22. NIEO : New International Economic order.

Leave a Comment